Blogs

januari 23, 2024

De voordelen van krachttraining 

In onze personal training sessies staat krachttraining centraal, omdat het veel voordelen met zich mee brengt voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 1. Toename van spiermassa en kracht
  Krachttraining helpt bij het opbouwen van spiermassa en het vergroten van de kracht van de spieren. Dit is gunstig voor dagelijkse activiteiten, sportprestaties en algemene functionaliteit.
 2. Verbetering van de stofwisseling
  Spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel, dus een toename van spiermassa kan de stofwisseling verhogen. Dit kan bijdragen aan een gezonder lichaamsgewicht en vetpercentage.
 3. Versterken van de botten
  Met krachttraining belast je naast je spieren ook je botten. Tijdens de training worden je spieren onder stress gezet door het tillen van bijvoorbeeld gewichten of het weerstaan van een weerstand. Maar ook je botten worden gestimuleerd, waardoor de botdichtheid kan worden vergroot. Hierdoor kan krachttraining bijdragen aan een verminderd risico op osteoporose en botbreuken.
 4. Verbeteren van de lichaamshouding en mobiliteit
  Door specifieke spiergroepen te versterken, kan krachttraining de lichaamshouding verbeteren en je stabiliteit en balans vergroten. Daarnaast is het bevorderlijk voor je bewegingsuitslagen, wat ten goede komt voor je algehele mobiliteit.
 5. Vermindering van risico op chronische ziekten
  Regelmatige krachttraining kan het risico op verschillende chronische ziekten verminderen, waaronder hart en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk (hypertensie), artrose, depressie en angst.
 6. Mentale kracht
  Krachttraining kan de stemming verbeteren en stress verminderen. Dit komt door onder andere de productie van endorfines die door de training worden gestimuleerd en die bijdragen aan een goed gevoel. Maar je zult ook merken dat je sterker wordt en vooruitgang boekt, wat bijdraagt aan een beter zelfbeeld en zelfvertrouwen. Daarnaast kun je tijdens de trainingen de rest even vergeten en je alleen daar op focussen, wat veel mensen ook als een vorm van ontspanning ervaren.

Met een uitgebalanceerd trainingsplan kan iedereen stap voor stap de voordelen van krachttraining ervaren!